1. DAN KAŠTELIRJEV

 

V okviru projekta »Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja – od Krasa do Kvarnerja (preko Brkinov, Čičarije in Istre)« z akronimom Kaštelir se je v sredo, 7. novembra 2018, na Gradu Štanjel odvil čezmejni dogodek 1. DAN KAŠTELIRJEV.

Dopoldanske ure so bile namenjene 1. sestanku projektnih partnerjev, v popoldanskem času pa so projektni partnerji projekt predstavili strokovni, znanstveni in širši javnosti. Sledil je slavnostni podpis namere za ustanovitev ČEZMEJNEGA KONZORCIJA ZA KAŠTELIRJE – GRADIŠČA, kar bo tudi eden izmed najpomembnejših načrtovanih dosežkov projekta. Namero so podpisali projektni in pridruženi partnerji,  trinajst občin iz Slovenije in ena iz Hrvaške – s širšega območja Primorske, Istre ter Kvarnerja – ter 22 drugih institucij, torej skupaj preko 50 podpisnikov.

Dogodka so se udeležili: Marko Bandelli, minister brez resorja, pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo, drugi predstavniki Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter predstavniki Organa upravljanja, Interreg Slovenija – Hrvaška, predstavniki Ministrstva za kulturo RS, več županov iz Slovenije in Hrvaške, drugi predstavniki občin, državnih, strokovnih ter drugih javnih in zasebnih inštitucij – skupaj približno 100 udeležencev. Odziv in zainteresiranost za podpis namere za ustanovitev omenjenega ČEZMEJNEGA KONZORCIJA kažeta na to, da sta zanimanje in pripravljenost deležnikov za sodelovanje in povezovanje izredno velika, saj bodo v projektu obravnavane aktualne vsebine tako s področij naravne in kulturne dediščine kot z njima povezanimi možnostmi trajnostnega turizma. Vse navedeno je dobra popotnica ob samem začetku projekta.

Na popoldanskem strokovnem posvetu so priznani strokovnjaki iz Slovenije in Hrvaške predstavili vsebinska področja projekta ter skupne izzive, ki čakajo partnerje v času izvedbe projekta in po njem.