Vabilo na tradicionalno srečanje travarjev, zeliščarjev in ljubiteljev narave 21.07.2018 v Prezidu

 

V okviru projekta “Uživam tradicijo” (program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška) društvo Trbuhovica 21. julija 2018 organizira 22. tradicionalno srečanje zeliščarjev in ljubiteljev narave v Prezidu.  Vsi zeliščarji in ljubitelji narave se bodo zbrali ob 9.00 uri pri kapelici Sv. Jakova v Prezidu. Po uvodnem pozdravu se bomo odpravili na sprehod po energetski poti Trbuhovica. Spoznali bomo zdravilna zelišča, ki rastejo v Prezidu in okolici ter si ogledali različne kulturne in naravne znamenitosti Prezida (Hiša Vesel, Zavičajna zbirka Prezid, Gasilski muzej, izvir Mlake, prvi parni stroj na Balkanu, leseni vodovod in mnoge druge …).

V popoldanskem programu bomo uživali v predavanjih Lojzeta Vidica, Ivana Brezovca in Damira Zemljiča ter izvedeli nekaj o srcu in ožilju, boreliozi in o izdelavi naravnih mazil. Celoten program bodo popestrili tudi KUD France Prešeren iz Vojnika, Povasjenke iz Loškega Potoka in Rebeka Hren Dragolič iz Cerknice s kulturnim nastopom. Celoten dogodek bo spremljala tradicionalna kulinarika Gorskega Kotarja.

Gostje si bodo že pred pohodom lahko ogledali razstavo tradicionalnih jedi in kuhinjskih pripomočkov, ki so jih uporabljali naši predniki. Pokušina tradicionalnih jedi bo za pohodnike pripravljena na posameznih točkah ob poti ter na zaključku.

Več informacij na: www.trbuhovica.hr in info@trbuhovica.hr