Podpisane prve pogodbe v okviru 3. roka odprtega javnega razpisa programa sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško

 

 

 

Ljubljana, 19. julij 2018 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za čezmejni program sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško 2014–2020, je danes v prostorih Zveze hrvaških društev v Sloveniji, podpisala prve pogodbe o sofinanciranju za projekte, ki so bili odobreni v okviru 3. roka odprtega javnega razpisa. Za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) je uspešno kandidiralo 17 projektov, za tri – Prehistory adventure, Inspiracija in Kultura – so danes slavnostno podpisali sofinancerske pogodbe. Skupaj z 19 projekti, ki so že v izvajanju, je bilo tako v okviru vseh treh rokov odprtega javnega razpisa odobrenih 36 projektov. Skupaj je tako v programu v okviru prvega, drugega in tretjega roka javnega razpisa vezanih 33,1 milijonov evrov ESRR sredstev, kar pomeni nekaj manj kot 100 odstotkov vseh razpoložljivih programskih sredstev iz tega naslova.

 

Odobreni projekti se nanašajo na ohranjanje in promocijo naravne in kulturne dediščine ter sodelovanja javnih služb na področju zdravstva, sociale, transporta in skupnega ukrepanja v primeru nesreč, kar je v  korist ljudi, ki živijo, delajo in obiskujejo obmejno območje.

Odprti javni razpis z več roki za predložitev projektov je bil objavljen januarja 2016, za sredstva pa so lahko kandidirali upravičenci z obeh strani meje (upravičenih 17 regij: v Sloveniji Pomurska regija, Podravska regija, Savinjska regija, Zasavska regija, Posavska regija, regija Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska regija, Primorsko-Notranjska regija, Obalno-Kraška regija; v Hrvaški pa Primorsko-Goranska županija, Istarska županija, mesto Zagreb, Zagrebačka županija, Krapinsko-Zagorska županija, Varaždinska županija, Međimurska županija in Karlovačka županija).

Prvi rok za oddajo projektov se je zaključil marca, drugi novembra 2016, tretji rok za oddajo projektov, v katerem je bilo oddanih 88 projektnih vlog, pa 27. septembra 2017. Odločitev o njihovi odobritvi je v juniju 2018 sprejel Odbor za spremljanje programa, sestavljen iz predstavnikov obeh sodelujočih držav. Kot je ob robu podpisa povedal Dimitrij Pur, namestnik vodje organa upravljanja tega čezmejnega programa v SVRK, je bilo v okviru 3. roka odobrenih 17 projektov v skupni vrednosti nekaj več kot 17 milijonov evrov sredstev ESRR. Po njegovi oceni se v programskem obdobju 2014–2020 sodelovanje še krepi, zato si državi v prihodnje obetata še več skupnih projektov, ki bodo prispevali k dvigu kakovosti življenja prebivalcev skupnega obmejnega območja. »Ti projekti prispevajo k spoznavanju različnosti, nas miselno in idejno bogatijo ter spodbujajo zavedanje, da naša soseščina ni tujina, ampak je del skupne Evrope«, je dejal in poudaril, da ravno kulturna, ekonomska, družbena, politična in ostala  raznolikost  med obema v programu sodelujočima državama predstavljajo prednost, ki jo je treba obojestransko prepoznati. Več Evrope namreč po mnenju Dimitrija Pura v praksi pomeni tudi več novih idej in trajnostnih rešitev.

 

Podatki o odobrenih projektih so na voljo na spletni strani programa www.si-hr.eu.