Novinarska konferenca ob predstavitvi projekta »kulTura«

 

 

Sreda, 22. avgust – V medioteki Glasbene šole Črnomelj je potekala novinarska konferenca za predstavitev projekta »kulTura« –  Tudi dediščina Jaske in Črnomlja je lahko ‘cool’. Za vse.«, katerega vloga je bila odobrena v okviru Javnega razpisa za predložitev projektov Programa sodelovanja Interreg Slovenija-Hrvaška v obdobju 2014-2020. Projektni partnerji so Grad Jastrebarsko (vodilni partner), Turistička zajednica grada Jastrebarskog, Občina Črnomelj, Razvojno informacijski center Bela krajina, Univerza v Ljubljani ter Libertas međunarodno sveučilište.

Projekt so predstavljale partnerske organizacije v projektu, in sicer gospa Petra Masnec iz Turističke zajednice grada Jastrebarskog, gradonačelnik Grada Jastrebarsko gospod Zvonimir Novosel, gospod Dimitrij Pur v vlogi Organa upravljanja PS Slovenija – Hrvaška, županja občine Črnomelj gospa Mojca Čemas Stjepanovič, gospa Marija Prašin Kolbezen vodja projekta s strani občine Črnomelj, gospod Peter Črnič direktor Razvojnega centra Bela krajina in gospa Nina Hlebec projektna sodelavka iz Univerze v Ljubljani.

Grad Jastrebarsko in Občina Črnomelj sta že preko IPA projekta »Prebujena kulturna dediščina« začutila medsebojno povezanost in se izkazala z odličnim sodelovanjem. To sta želela ponoviti, zato se je preko spremljanja razpisov iskalo možnosti za nadaljnje urejanje in nadgradnjo ključnih točk v obeh mestih. V Črnomlju je to mestno jedro, v Jaski pa je območje gradu Erdody s spremljajočimi objekti in z obsežnimi parkovnimi površinami.

Vsak predstavnik partnerske organizacije je predstavil svojo vlogo v projektu. V okviru tega bodo v Črnomlju površine urejene v kombinaciji granitnih kock, granitnih plošč in asfalta, postavljene bo tudi nekaj urbane opreme. Objekte kulturne dediščine ob trasi kulTura, ki danes niso dostopni za invalide, se bo opremilo s premičnimi klančinami, urejen bo tudi dostop za invalide in vozičke iz glavne ulice na trg pred cerkvijo.

Projekt bo sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vrednost projekta je 1.316.243,02 EUR, delež v projektu Občine Črnomelj pa znaša 472.050,50 EUR.