Ob Dnevu evropskega sodelovanja 2018 smo uživali kulturno dediščino

Pod pokroviteljstvom Evropske komisije in programa INTERACT so prejšnji teden po vsej Evropi že sedmo leto zapored potekale prireditve ob Dnevu evropskega sodelovanja 2018 (EC Day 2018). Cilj je bil predstaviti projekte in programe, ki jih države članice uresničujejo s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Letos so dogodki potekali pod sloganom “Painting our future together“, s čimer se je želel poudariti pomen dosežkov evropskih regij in držav pri čezmejnem sodelovanju in vpliv le-teh pri oblikovanju skupne prihodnosti.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je v Portorožu in Piranu, 26. septembra 2018, v okviru praznovanja Dneva evropskega sodelovanja gostila dogodek Uživanje kulturne dediščine, s katerim je želela izpostaviti uspešne zgodbe čezmejnih projektov, med katerimi sta tudi projekta Riviera4Seasons2 in Mala barka 2.

Več kot 100 udeležencev dogodka je na prireditvenem prostoru Monfort uvodoma pozdravil Dimitrij Pur, namestnik vodje Organa upravljanja čezmejnega programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška s SVRK. Poudaril je pomen čezmejnih programov za skladen, uravnotežen in trajnostni razvoj sodelujočih držav ter njihov prispevek k uresničevanju osrednjega cilja kohezijske politike Evropske unije povečanju ekonomske in socialne kohezije. »Z dogodki v okviru Dneva evropskega sodelovanja želimo pokazati, da nas skupna kulturna dediščina povezuje«, je povedal. V uvodnem pozdravu je dobrodošlico zbranim udeležencem zaželel tudi Alen Malnar z Ministrstva za regionalni razvoj in sklade EU Republike Hrvaške. V nadaljevanju sta Franco Juri, direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera, in Vladimir Torbica, načelnik oddelka za kulturo iz Istarske županije, predstavila kulturno dediščino skupnega prostora Istre in priložnosti, ki jih ponuja čezmejno sodelovanje.

Sledila je predstavitev projektov Riviera4Seasons2 in Mala barka 2, sofinanciranih z evrospkimi sredstvi v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška. Udeleženci so se nato z ladjo popeljali do Pirana, kjer so si ogledali Pomorski muzej Sergeja Mašera in spoznavali kulturno dediščino Pirana.