Kick – off konferenca projekta Prehistory Adventure

 

Arheološki muzej v Zagrebu je 14. januarja 2019 gostil predstavitev projekta „Prehistory Adventure – Izkustveni sprehod skozi dediščino prazgodovine„. Projekt je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v višini 85% upravičenih stroškov, medtem ko je predvidena vsota projekta 720.289,93 EUR.

Nosilec projekta je Občina Donja Voća (HR) s partnerji Občino Zreče (SLO), Občino Radenci (SLO), Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani (SLO), Muzejem Turopolja (HR) in Arheološkim muzejem v Zagrebu (HR). Pridružena partnerja na projektu sta Hrvatska turistička zajednica in Slovenska turistična organizacija. Projekt se bo izvajal 24 mesecev.

Cilj projekta je na poučen in raziskovalen način povezati tek prazgodovine od stare kamene dobe do železne dobe, ovrednotiti in prikazati pomembnost posameznih znanstvenih odkritij in empirično demonstrirati kako so predniki živeli v zgoraj omenjenih obdobjih, s poudarkom na njihove vsakodnevne navade.

Na predstavitvi projekta so bili prisotni številni visoki gosti in obiskovalci. Sodelujoče v projektu je nagovoril podpredsednik vlade Republike Hrvaške Predrag Štromar, ki je izpostavil, da ga ta projekt izjemno veseli, ker mu je jama Vindija zelo blizu ter jo pogosto obišče. Pohvalil je delo Občine Donja Voća, ki dokazuje, da je velike projekte možno pridobiti tudi v majhnih krajih. Prav tako je zaželel srečo vsem projektnim partnerjem.