KULINARIČNI FESTIVAL IZ TRBOUSKIGA ŠPAJZA


 

Revitalizacija mest industrijske dediščine za preboj kulturnega turizma v Trbovljah, Slovenski Bistrici, Labinu in na Reki, je projekt, ki se izvaja v sklopu Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014 – 2020.  Pod nazivom Inspiracija, ga kot vodilni partner vodi Občina Trbovlje, v njem pa sodeluje še šest drugih partnerjev iz Slovenije in Hrvaške.

Projekt je že dobil svoja krila, saj se v zadnjem času zanimivi dogodki kar vrstijo – delavnice, simpoziji, festivali, … V obdobju, od 24. do 31. maja 2019, v okviru Festivala industrijske dediščine Inspiracija, v Trbovljah poteka kulinarični festival » IZ TRBOUSKIGA ŠPAJZA«. Deset lokalnih gostinskih ponudnikov je pripravilo posebno ponudbo lokalnih jedi, ki so povezane z industrijsko dediščino mesta. Nekatere jedi so pripravljene na tradicionalen, druge pa na povsem nov način, z navdihom sedanjega časa in kulinaričnih trendov. Posebej pripravljeni meniji in jedi, so pri sodelujočih gostinskih ponudniki na voljo ves teden. Obiskovalci so navdušeni, saj lahko pokušajo jedi, ki se v današnjih časih le malokrat znajdejo na domači mizi –  knapovski fižolov golaž, zajčji ajmuht, rudarsko nabodalo na šmornu, grenadirmarš, krumpantoč, češpljevi cmoki, svinjska žulca, ocvirkovka… – ali pa so kot dobro znane jedi, sedaj dobile novo obliko – purfl pica, knapuska pica, kuolm sladoled, lokalna črna turška kava in perkmandeljc  za šenk.

Največji dogodek festivala, pa je tekmovanje v kuhanju rudarske jedi – grenadirmarš.  V soboto, 25. maja, so se v mestnem parku med seboj pomerile ekipe različnih društev in ustanov, s svojo ponudbo, pa so se predstavili tudi različni lokalni ustvarjalci. Potekale so tudi ustvarjalne delavnice za slikanje s kavo. Dogodek, ki ga je popestril tudi lokalni glasbeni ansambel, so obiskali številni prebivalci Trbovelj, prišli pa so tudi iz sosednjih mest. V tednu kulinaričnega festivala, se bodo pod mentorstvom Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, kuhanja lokalnih, tradicionalnih jedi učili tudi učenci osnovne šole.

Organizacija festivala je pomembno prispevala k povezovanju različnih lokalnih deležnikov, za obiskovalce in prebivalce mesta, pa je takšno doživetje, prijetna priložnost za zabavo in druženje.