SVEČANO ODPRTJE INFORMACIJSKO INTERPRETACIJSKE SOBE V LABINU

 

.

Turistična skupnost mesta Labin je kot projektni partner pri projektu INSPIRACIJA v Programu sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška zasnovala in opremila informacijsko interpretacijski prostor rudarjenja na Labinščini. V dogovoru z mestom Labin in Narodnim muzejem Labin, v katerem je novo središče, je bilo odločeno, da bo slovesnost odprtja potekala v noči muzejev, v petek, 31. januarja 2020.

Svečano odprtje se je začelo ob 20.30. Po uvodnih besedah ​​kustosa Narodnega muzeja  Vedrana Kosa, ki je občinstvu spregovoril o velikih obletnicah muzeja, kar je bila tudi tema Noči muzeja na ravni Republike Hrvaške, je Radmila Paliska-Kos spregovorila o projektu INSPIRACIJA in se zahvalila Marku Šančaninu za njegovo idejno zasnovo  in nadzor pri delih, ter  Noelu Mirkoviću za grafično oblikovanje in trud.

Odprtja se je v imenu vodilnega projektnega partnerja Občine Trbovlje udeležila Zvezdana Lamovšek, ki je izrazila zadovoljstvo z opravljenim delom v info sobi in napovedala uradno odprtje sobe za pobeg in mobilne multimedijske mašine v DKC Lamparna, ki jo bo uredil LAE XXI, drugi partner v projektu.

Po govoru, je župan mesta Labin Valter Glavičić sporočil, da je nov, evropski informacijsko interpretacijski center za predstavitev rudarstva na Labinščini odprt.

Informacijsko-interpretacijski center je sestavljen iz dveh prostorov: v prvem je zaslon na dotik z informacijami in fotografijami iz vseh partnerskih mest: Trbovelj, Labina, Reke in Slovenske Bistrice. Vsebina se bo dopolnjevala, ko bodo oblikovani turistični izdelki, izbrani spominki in video o projektu. Na zidu je tudi zemljevid in imena vključenih mest. V tej sobi se začne tudi uvod v kronologijo rudarjenja, ki se nadaljuje v drugem prostoru, namenjenem rudarjenju na območju Labina: časovnica, zemljevid območij z vidnimi rudniki, relief območij s 7 manjšimi vidnimi reliefi najpomembnejših rudarskih območij in gospodarske dejavnosti, povezane z rudarjenjem, ekran za diaprojekcijo arhivskih slik rudarjev in projektor za projiciranje rudarskih filmov. Iz te sobe pa se obiskovalec lahko spusti v temelje Narodnega muzeja, v  model rudnika, ki odlično zaokroži izkušnjo celotne interpretacije.

Vrata Narodnega muzeja so se za obiskovalce odprla že ob 19. uri in prišlo jih je res veliko. Vstop na Noč muzejev je bil prost, in po ocenah je med 19. in 21. uro muzej obiskalo približno 200 ljudi.

.