»Dan evropskega sodelovanja z mladimi – Doživetje skrivnosti voda«

.

Kamenje (Hrvaška) in Semič (Slovenija), 8. september 2022 – Program sodelovanja Slovenija – Hrvaška 2014-2020 vsako leto organizira Dan evropskega sodelovanja (European Cooperation Day – EC Day). To je kampanja, ki je nastala na pobudo programa Interact in Evropske komisije in se običajno odvija v mesecu septembru. Gre za že tradicionalni dogodek, ki ga organizira večina Interreg programov v Evropi (prek 100) z namenom predstavitve rezultatov programov in projektov širši javnosti, t.j. evropskim državljanom. Evropska komisija spodbuja vse Interreg programe, da organizirajo dogodke in z njihovo izvedbo pokažejo, da Interreg prispeva k relevantnim politikam in da ima kljub omejeni višini kohezijskih sredstev močan vpliv in rezultate z dodano vrednostjo, ki izboljšujejo življenje evropskih državljanov.

 

EU je v senci pandemije COVID-19 leto 2022 razglasila za evropsko leto mladih. Pandemija je bila težavno obdobje še posebej za mlajše generacije. Medtem ko družba na splošno okreva po njenih posledicah, je za izhod iz krize bistveno sodelovanje z mladimi in razumevanje njihovih skrbi, zato letošnji Dan evropskega sodelovanja poteka pod sloganom »Youth for Cooperation«.

 

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020 v sodelovanju s programskim partnerjem Ministrstvom za regionalni razvoj in sklade EU republike Hrvaške in projektom MISTERION, ki je bil sofinanciran v programskem obdobju 2014-2020, izvedel dogodek z nazivom »Dan evropskega sodelovanja z mladimi, Doživetje skrivnosti voda«, na obeh straneh meje, kjer smo gostili 115 udeležencev.

 

Uradni del dogodka je potekal v Kamanju (HR), kjer so vsi govorniki in projektni partnerji poudarili rezultate in pomen čezmejnih projektov: župan Občine Kamanje, Damir Mateljan, vodja organa upravljanja Programa sodelovanja Interreg Slovenija – Hrvaška v  Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Tanja Rener, direktorica Urada Evropskega teritorialnega sodelovanja v Ministrstvu za regionalni razvoj in sklade EU Republike Hrvaške, Stella Arneri, županja Občine Semič Polona Kambič, aktivna članica Mladinskega centra Semič, Lidija Kočevar in predsednik Sveta mladih Karlovačke županije, Renato Bukovac.

 

V Kamanju je uvodnim govorom na inovativen, interaktiven in sodoben način sledila predstavitev arheološke dediščine in ogled Arheološkega parka Vrlovka. Udeleženci so s pomočjo multimedijske aplikacije za obogateno resničnost (AR) lahko doživeli vsaj 20 arheoloških najdb, spoznavali in občutili arheološko izkopavanje, gradnjo gradišča in doživeli zgodbe voda od neolitika do danes.

 

Pot se je nadaljevala v Slovenijo, do izvira reke Krupe, kjer smo se podali po kraški učni poti, ki je edino nahajališče školjke Congeria v programskem območju. Ob učni poti smo prečkali tudi obnovljeno visečo brv preko reke Krupe in spoznali bogato kulturno in naravno dediščino.

 

Dogodek smo zaključili v Semiču. V Muzejski hiši Semič smo si ogledali urejeno razstavo »Narava Bele krajine«, kjer sta posebej predstavljeni dve edinstveni živalski vrsti: črna človeška ribica in školjka kongeria. Prav tako pa smo si ogledali eno izmed največji cerkva v Beli Krajini, cerkev sv. Štefana.