Ob Dnevu evropskega sodelovanja letos kar na dveh dogodkih »Otvoritev Naravovarstvenega centra Sotla« (Slovenija) in »Otvoritev učne poti Zelenjak« (Hrvaška)

 

  

Nimno pri Rogaški Slatini, 17. september 2020 – Letos pod sloganom »Celebrating 30 years together«, obeležujemo Dan evropskega sodelovanja in 30. obletnico Interreg. Že deveto leto zapored potekajo po celi Evropi, pod pokroviteljstvom Evropske komisije dogodki ob Dnevu evropskega sodelovanja, z namenom, da pokažemo rezultate svojih programov in projektov širši javnosti, t.j. evropskim državljanom. Ker pa letos Interreg obeležuje 30. letnico obstoja, smo na pobudo Evropske komisije in programa Interact izvedli dogodek v povezavi z “zeleno temo” (green Europe) in z našim “zelenim projektom” ter se vključili v iniciativo simbolnega dejanja – sajenje dreves po celi Evropi.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je 17. septembra 2020, v okviru projekta VEZI NARAVE, sofinanciranega z evropskimi sredstvi v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška in praznovanja Dneva evropskega sodelovanja, zaradi pandemije COVID-19 dogodek izvedla ločeno, a še vedno na obeh straneh meje. Dogodek na slovenski strani je potekal v Nimnem pri Rogaški Slatini, kjer smo gostili dogodek »Otvoritev Naravovarstvenega centra Sotla«, na hrvaški strani pa v Risvici pri Kumrovcu, kjer smo gostili dogodek »Otvoritev učne poti Zelenjak«. Izpostavili smo pomemben izziv programskega območja; kako načrtovati in izvajati usklajene ukrepe za ohranjanje vrst in habitatov na območjih, ki so deljeni med dvema stranema državne meje.

Več kot 70 udeležencev dogodka je v Nimnem pri Rogaški Slatini pozdravil minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, Zvone Černač, ki je poudaril, da je le s sodelovanjem, sočasnimi in usklajenimi aktivnostmi na področju naslavljanja skupnih izzivov moč dosegati boljše rezultate in trajnostne učinke. »Projekt VEZI NARAVE z Naravovarstvenim centrom Sotla na sodoben interpretativni način ozavešča o pomenu narave, z urejeno učno potjo Zelenjak pa z namenom zaščite biodiverzitete primerno usmerja obiskovalce ter s poudarkom na interpretaciji tarčnih vrst na Sotli vzpostavlja pomembno komponento na temo pomena biodiverzitete in ekosistemskih storitev« je še povedal. V uvodnem pozdravu je dobrodošlico zbranim udeležencem zaželel tudi mag. Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek.

Sledil je pozdrav direktorja Zavoda RS za varstvo narave in projektnega partnerja projekta VEZI NARAVE, Tea Hrvoja Oršaniča in predstavitev projekta VEZI NARAVE s strani vodilnega partnerja, Nataše Hribernik. Slavnostni otvoritvi in ogledu Naravovarstvenega centra Sotla je sledilo simbolično dejanje – sajenje drevesa.