Uspeh Bobrovega centra – projekt VEZI NARAVE

.

.

Občina Rogaška Slatina je septembra 2020 slavnostno otvorila Bobrov center. Objekt postaja svojevrstna zanimivost, oz. vezna točka med Rogaško Slatino in Podčetrtkom, zbuja pozornost z likovno zanimivo ekološko fasado iz naravnega lesa, ki se navezuje na tradicionalno, oz. vernakularno arhitekturo okoliškega podeželja. Stavba predstavlja sodobni princip oblikovanja trajnostne in okolju prijazne arhitekture, saj so tudi konstrukcija in stene izdelane iz lesa. Arhitekturni koncept je zasnovan  po principu »ekološko-izobraževalne in turistične postaje.«

Izjemno arhitekturo Bobrovega centra so prepoznali na selekcioniranem mednarodnem Salonu arhitekture Novi Sad, kjer so prejeli priznanje za arhitekturo. Gre za tradicionalen arhitekturni dogodek, ki prostor namenja vrhunskim delom na področju arhitekture in je potekal že v dvaindvajseti izdaji. Predstavili so se nagrajeni regionalni projekti iz osmih držav.

Trenutno je Bobrov center na ogled na dveh arhitekturnih razstavah v Ljubljani. Razstava “𝗔𝗿𝗵𝗶𝘁𝗲𝗸𝘁𝘂𝗿𝗮 𝘃 𝗹𝗲𝘀𝘂 𝗱𝗮𝗻𝗲𝘀 𝘇𝗮 𝗷𝘂𝘁𝗿𝗶”, ki jo organizirajo Odprte hiše Slovenije, poteka na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli. Razstava prikazuje izbor sodobnih slovenskih stavb, kjer je na različne načine uporabljen les. Na ogled je do 30. 4. 2021.

V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma pa je bienalna razstava članov Društva arhitektov Ljubljana, poimenovana “𝗔𝗿𝗵𝗶𝘁𝗲𝗸𝘁𝘂𝗿𝗮 – 𝗶𝗻𝘃𝗲𝗻𝘁𝘂𝗿𝗮 𝟮𝟬𝟭𝟴-𝟮𝟬𝟮𝟬”. Razstava prinaša dveletni prerez slovenske arhitekture, poudarek je na arhitekturnih dosežkih, ki prinašajo svojevrstne odgovore na sodobne družbene izzive. Na ogled je do 11. 4. 2021.

Bobrov center sta arhitekturno zasnovala Robert Potokar in Andrej Strehovec.

Izgradnja Bobrovega centra je ena od aktivnosti projekta »Vezi narave,« ki je podprt v okviru Programa sodelovanja Interreg V–A Slovenija – Hrvaška in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

.